Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Dyrevennen Berlusconi skaber furore i påsken. Foto: WikiCommons
Anbefaling
14.04.17
Påsken er tilsyneladende forbundet med store kontroverser: Kan den uerfarne og underbemandede besætning i Det Hvide Hus nå at få de sidste ting på plads inden den store, årlige begivenhed Easter Egg Roll? Kan Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi nå at redde flere lam fra at blive spist påskesøndag? Og hvornår falder Påskedag egentlig? Alt det kan man læse om i ATLAS påske-anbefalinger.

Påsken er over os og i dag, Langfredag, er dagen, hvor Jesus ifølge Det Nye Testamente døde på korset. Påskedag er dagen, hvor han genopstod fra de døde. Påskedag er dermed højtidens mere festlige dag. Men dagen er forbundet med både teologiske og matematiske vanskeligheder og har siden middelalderen skabt kontroverser. Påskedag falder to dage efter Jesus død Langfredag, så det forekommer ikke yderligere vanskeligt at beregne hvornår Påskedag falder. Men der kan man godt tro om igen. Metoden til at beregne Påskedag kaldes computus og følger blandt andet månens bevægelser – og selv Isaac Newton klagede over, at månens bevægelser gav ham hovedpine. En irsk, håndskrevet bog fra år 720 gav klarhed i kontroversen. The Irish Times bringer historien. 

>Ireland's important role in calculating when Easter fall

Det er ikke kun månens bevægelser, der giver store personligheder hovedpine. Også afholdelsen af begivenheden ’Easter Egg Roll’ (påskeægstrilning, red.) har fået Donald Trump til at tage sig til hovedet med sine små hænder. Ægtrilleriet er en højtprofileret, årlig begivenhed, der er blevet afholdt i 138 år, og som tiltrækker omkring 35.000 mennesker til Det Hvide Hus sydlige græsplæne. Det Hvide Hus har i år været så langsomme til at planlægge arrangementet, at chefen for den virksomhed, der producerer de traditionelle træpåskeæg til den store dag, måtte tweete direkte til Trump og forhøre sig om de skulle have produceret de 85.000 æg, som Obama sidste år bestilte. Grundet en forudsigelse om væsentligt lavere fremmøde nøjes Trump med 40.000 æg. Som kritikere har anført: Hvordan kan Donald Trump håndtere Assad og Putin, hvis han ikke engang kan planlægge Easter Egg Roll? Læs mere om præsidentens påske-hovedpine i The New York Times.

>The Latest Test for the White House? Pulling Off Its Easter Egg Roll

Europas egen Trump har også rodet sig ud i kontroverser med påsketraditioner. Silvio Berlusconi har endnu engang forundret det italienske folk: I en vegetarisk kampagne har »vores egen Kung Fu Panda,« som filosoffen Slavoj Žižek har døbt Berlusconi, angiveligt adopteret fem lam, der skulle slagtes til et italiensk påskefestmåltid. Den tidligere premierminister er endda blevet filmet med de små lam – foran et skilt med titlen: »Defend life, choose a vegetarian Easter.« Italiens kød-lobby er raserende over denne dekonstruktion af påsken, men det mest skræmmende ved hele seancen er måske billederne af Berlusconi og de små, uskyldige lam. Se billederne, videoen og læs mere om kontroversen på The Guardians hjemmeside.

>Berlusconi cuddles lambs in vegetarian Easter campaign