Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Galina Balashovas designede sovjetiske rumfartøjer
Anbefaling
16.09.16
Skal man tro vejrudsigterne, kan man glæde sig til en weekend, hvor det igen bliver udholdeligt at bruge tid på en af vor alle sammens yndlings-weekendbeskæftigelser: læsning inden døre på en skærm! Så fyld kaffekoppen, læn dig tilbage, og læs denne uges anbefalinger, der omhandler alt fra festival-gentrificering, sovjetisk rumfartøjsdesign, tyske højreintellektuelle og en nobelpristager i hopla.

Radikal inklusion, radikal selvudfoldelse, anti-kommercialisering, deltagelse og det at give. Det er 5 af de 10 principper, som den berygtede festival Burning Man, der løber af stablen hvert år i slutningen af august i Black Rock Desert, Nevada, bygger på. Men frem for at være en midlertidig inkarnation af et antikapitalistisk, socialistisk fællesskab, hvor alle er lige, er Burning Man blevet et klassedelt fællesskab, hvor eliten udgøres af ultrarige Silicon Valley-iværksættertyper, der bruger begivenheden til networking og eksklusive fester. Det påstår denne artikel, der ligeledes ser festivalen som et billede på en ultraliberal social model, et »libertært oligarki«, hvor vage idéer om deltagelse erstatter rigtigt demokrati, og velgørenhed erstatter statsstyret omfordeling.

>Why the Rich Love Burning Man

Hvis Burning Man-tilhængeres naivitet består i troen på et uhierarkisk fællesskab, så består naiviteten hos Angela Merkel i troen på, at det uproblematisk kan lade sig gøre at tage imod mere end 1 million flygtninge. Det mener i hvert fald den anerkendte tyske idéhistoriker Rüdiger Safranski. Ifølge Safranski er det politiske klima i Tyskland »infantiliserende, moraliserende, virkelighedsfjernt og erfaringsstridigt – et udtryk for ”politisk biedermeier” eller ”politisk kitsch”«. Hvis man imidlertid tror, at Safranski taler samme sag som det indvandrerfjendske parti Alternative für Deutschland, tager man fejl. Safranskis kritik er af en anden intellektuel kaliber, og alene derfor altid værd at diskutere. Det påstår denne artikels forfatter, der her udfolder og kritiserer Safranskis kritik samt diskuterer det højreintellektuelle miljø i Tyskland.

> Det ondes genkomst?

»… the best job that was ever offered to me was to become a landlord in a brothel. In my opinion it’s the perfect milieu for an artist to work in. It gives him perfect economic freedom; he’s free of fear and hunger; he has a roof over his head and nothing whatever to do except keep a few simple accounts and to go once every month and pay off the local police.«

Forfatter og nobelpristager William Faulkners svar på spørgsmålet om det ideelle arbejdsmiljø for en kunstner. Udover dette kommer han og intervieweren bl.a. skarpt omkring emner som religion, litteratur – egen og andres, film samt menneskets natur i dette fantastiske interview fra 1956.

> William Faulkner, The Art of Fiction No. 12

Og til sidst er det oplagt at spørge: Hvordan designer man et rumskib? Den sovjetiske arkitekt Galina Balashova havde en finger med i skabelsen af fire generationer af sovjetiske rumfartøjer. Nok giver et rum uden tyngdekraft nogle helt andre muligheder for indretning – hvad skal man fx med et gulv eller loft? -, men Balashova designede ud fra erkendelsen af, at kosmonauter har brug for et familiært og genkendeligt miljø for at føle sig godt tilpas. Læs om hendes overvejelser og se hendes smukke, håndmalede skitser her:

> Galina Balashova: The Artistic Director Behind Four Generations of Soviet Spacecraft