Print artikel

Des med Danmark

Kommentar
17.12.18
Prins Joachim er i gang med at lave en tv-serie om, hvad der har formet Danmark og danskerne. Som prins har han ifølge DR »Danmarks historie tæt inde på livet«. Hvis man med Danmarks historie mener fejlslagne landbrug og storskrydende provinsmentalitet, så ja. Hvis man mener dagligt slid for at betale huslejen, togforsinkelser og kontanthjælpsloft, må svaret desværre nok være nej.

»Hvem er du? Dette helt banale spørgsmål kan jo få de fleste af os til at stirre tomt ud i luften. For ja, hvem er vi egentlig?«

Sådan udtaler Prins Joachim til DR i forbindelse med præsentationen af et program om, hvad der har formet os danskere gennem tiden. Det er prinsen selv, der skal være med til at tilrettelægge programmet, og det er ham, der skal være fortæller og vært. For som Malene Koops Grønborgs artikel på dr.dk pointerer, har Joachim den danske historie helt inde på livet. Han er jo prins! Det er da soleklart, synes præmissen at være, som prins af Danmark er Joachim naturligvis en af de mest danske danskere, tæt i berøring med det liv, den almindelige dansker lever. Ligesom den almindelige dansker stirrer prinsen tomt ud i luften, når han skal fundere over, hvem han er. Dette helt banale spørgsmål, der sætter selv prinser til vægs.

Kongehuset bliver man ikke dus med

Men derefter stopper ligheden vist også. For modsat den almindelige dansker har prinsen prøvet at køre et storskalalandbrug i sænk, uden at det fik konsekvenser for ham, for han blev reddet af Legofamilien, og modsat den almindelige dansker kører prinsen i luksusbil fra sin nye Hellerupvilla og ind til byen for at besøge sin mor på Amalienborg. Modsat den almindelige dansker kender Joachim ikke til, hvad det vil sige at skulle betale en regning, man ikke lige havde set komme, og hvis man ikke har heldet med sig, skal man på dagpenge og på CV-kursus, hvor speedede ’coaches’ taler patroniserende til én om at være employable. Nå. Men prinsen har selvfølgelig prøvet det her meget danske med at blive skilt, men hvor mange almindelige danskere oplever, at det er staten, der betaler underholdsbidraget på et par millioner årligt til den tidligere ægtefælle?

Nej, prins Joachim, der er ikke mange, der har det som dig

Jeg er ikke forarget over, at prins Joachim er prins, jeg er mere forarget over, at han ikke ved, at han ikke ved noget om, hvad det vil sige at leve som borger i Danmark. At han tror på, at han som tidligere fallitlandmand og amatørracerkører kan komme med intelligente bud på spørgsmål som dem, han selv formulerer i interviewet med DR:

»Hvorfra opstår det samfund, som vi alle nyder godt af? Hvem har opbygget det, og har det hele været en dans på roser? Nok ikke.«

Nok ikke en dans på roser. Nej, det er sgu godt set, Deres kongelige højhed. Jeg bliver helt bekymret. Når Joachim forsøger at prinse nedad så hårdt som her, og når han kommer til at sige så privilegieblinde ting som »jeg tror, at mange har det som mig. For hvis man ikke kender fortiden, så bliver man aldrig rigtig dus med nutiden« i løbet af ét kort interview, risikerer han, at folk får lyst til at trække guillotinen ud af garagen. Nej, prins Joachim, der er ikke mange, der har det som dig. Og nej, prins Joachim, det har ikke »taget en temmelig lang kongerække at nå til i dag, hvor vi foretager os ting, som vi tager for givet og som er helt naturlige i vores dagligdag«. Det er ikke kongerne, der har opfundet den danske model eller vindmøllerne eller den protestantiske arbejdsetik. Det er kongerne, der har ført Danmark ud i fallit med jævne mellemrum, ladet personlige kærlighedshistorier farve deres skalten og valten med borgernes skæbne, ført krige for Napoleon og lavet blodbad i Stockholm. Kongerne er en historisk anakronisme, og hvis deres efterkommere nu bare havde lært at være dus med nutiden, sådan for alvor dus, så holdt de sig fra at fortælle danskerne, hvem de er, og hvorfor de er, som de er. Men sådan er det nok bare. Kongehuset bliver man ikke dus med.