Print artikel

Samlede Tranströmer

Tomas Tranströmers samlede digte udkommer i dag på Rosinante
Anbefaling
15.04.11
Den store svenske digter Tomas Tranströmer fylder 80 år i dag og i den anledning udgiver Rosinante hans samlede digte på dansk. 

Mens Københavns Universitet angiveligt gør sig klar til at brænde bøger af, sidder en gammel mand med pianisthænder og afasi i et blåt træhus i Sverige. Han er forfatter og et af de vægtigste nordiske forfatterskaber i nyere tid er udgået fra hans hånd. Han hedder Tomas Tranströmer og i dag fylder han 80 år. Forlaget Rosinante udgiver i den anledning hans samlede digte på dansk i en oversættelse af Peter Nielsen (som er en overset og fremragende digter i sig selv). Med titlen »Samlede Tranströmer« kan man håbe, at Rosinante mener ”samlede - indtil videre”, for Tranströmer skriver stadig, trods den hjerneblødning, der i 1990 efterlod ham med en afatisk lidelse. Afasien tager ikke stemmen fra manden i det blå træhus, højst mælet. Som Morten Søndergaard skriver i forordet til bogen:

”Den, som læser Tranströmer for første gang, vil møde en klar og tydelig stemme. En sikker stemme med et tonefald, der ligeså langsomt underminerer sig selv og den læser, der lytter til stemmen, som taler fra siderne.” 

 

Samlede Tranströmer, Rosinante, 330 sider. Udkommer i dag.