Print artikel

Kærlighed i en boks

Det er ikke størrelsen - det er gørelsen
Anbefaling
06.03.11
ATLAS anbefaler. Penguin Modern Classic fejrer 50 år med 50 noveller samlet i en boks, der kan få et internetmagasin til at proklamere, at ”papir er fremtiden”. Formatet er perfekt til det fortravlede moderne menneske.

Penguin Modern Classic har eksisteret siden 1961, hvor redaktøren Tony Godwin satte sig for at skabe en serie af udgivelser, der fejrede det 20. århundredes største forfattere som James Joyce, Joseph Conrad og Evelyn Waugh. Inden da var ”klassiker”-stemplet – hos Penguin og i offentligheden - forbeholdt kapaciteter som Homer og Dickens. Kan man sin Hegel og deriblandt sentensen om, at Minervas ugle først flyver i skumringen, så ved man også, at der skal større cojones til at udpege en instant klassiker end til at læne sig tilbage og lade tiden gøre arbejdet for en.

Et hurtigt kig i min egen reol afslører et hav af små pingviner i orange ramme under titler som Norman Mailers The Fight, F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby, Jack Kerouck On the Road, John Updikes Couples, E.L. Doctorow Ragtime osv. osv. Godwin levede ikke forgæves.

I anledning af 50-års jubilæet sender Penguin nu en stribe af 50 noveller på gaden under titlen ”Mini Modern Classics” og følgende varedeklaration: ”Each little book is a quick literary hit, a satisfying shot of storytelling.” Det er litterære pixiebøger trykt på papir til en generation af fortravlede, internetforhippede ADHD’ere. Forfatterne er naturligvis blandt det foregående århundredes største kanoner : Beckett, Kafka, Nabokov, Saki, Updike, Wodehouse osv. Hele herligheden er samlet i en boks så smuk, at man fristes til at fælde en tåre.

Man kan købe Penguins Mini Modern Classics her