Print artikel

Sommeranbefalinger

Illustration: Nina Dissing
Anbefaling
18.06.18
Sommerferie er lig med tid til at slå benene op og læse de lange artikler, som hverdagen normalt er for travl til. ATLAS bringer her et gensyn med en stribe artikler fra det sidste halve år.

Vi er midt i en fodboldhøjtid, og i den anledning har Felix og Oscar Rothstein skrevet et essay om fodboldklistermærker:

Samlemærker fra Panini er big business og barnlig begejstring, en VM-utopi, hvor slutrunden altid lige er begyndt og aldrig slutter, fri for knock out-fasens smertelige »sense of an ending.«

_______________

Sigrid Kraglund Adamsson har anmeldt Madame Nielsen og Christian Lollikes stykke Black Madonna, og hun spørger:

Har Lollike og Nielsen kalkuleret skruet en dramaturgisk ubehjælpsom forestilling sammen fyldt med polemiske udsagn for dermed bevidst at gøre debatten til det egentlige værk? Et uendeligt provinsielt udgangspunkt, der gør, at man får lige så meget lyst til at forlade Danmark som Madame Nielsens karakter i forestillingen.

_______________

Brian Traantoft Rasmussen har besøgt Libanon, og rapporterer om de statsløses hjem:

Siden 1948 har mennesker på flugt fra forfølgelse, krig og ødelæggelse søgt tilflugt i Libanon, og i dag huser landet mindst halvanden million flygtninge. En stor del af disse er palæstinensere, der på 70. år er uden hjemland. De er en overset og glemt befolkningsgruppe, der ofte lever i flygtningelejre under umenneskelige vilkår.

_______________

Midt i en turbulent Kanye-tid har Jonathan West Carstensen skrevet et essay om musikeren, entreprenøren og fænomenet Kanye West:

Kanye West er de seneste uger blevet fordømt og hyldet, forkastet og forsøgt forstået. Men blandt Trump-støtte, emojitunge tweets og dumfriske udtalelser flammer stadig komponisten Kanyes uforlignelige musikalske radikalitet.

_______________

Alexander Rich Henningsen har skrevet et reflekterende essay om at være ung i et selvoptimeringssamfund:

Jeg lever et liv, der handler om ikke at skuffe nogen, om at have sit på det tørre, og det lader mistænkeligt meget til, at de fleste af mine venner følger samme rettesnor. Hvor mange af os har nogensinde gjort noget karrieremæssigt ’dumt’, sådan for alvor? Nul. Hvor mange har nogensinde ignoreret reglerne på universitetet om, hvor mange fag man helst skal tilmelde sig for ikke at blive forsinket? Nul.

_______________

Kristoffer Granov har skrevet en reportage fra en gudløs menighed i London:

»Fælleskabet i en menighed opfylder et dybt menneskeligt behov for mening og følelse af tilhørsforhold og det har været effektfuldt i tusindvis af år over hele verden. Men nu er vi i en situation, hvor den slags har været associeret med religion, og folk har troet, det nødvendigvis skulle være et religiøst udtryk, men det behøver det ikke være«, siger stifter af Sunday Assembly Sanderson Jones.

_______________

Srećko Horvat skriver i et essay om krisen i Europa:

For at komme ud af det europæiske dødvande, vi i dag befinder os i, må vi skabe en sammenhæng mellem det lokale og globale – en dialektik mellem det horisontale og det vertikale. Den radikale internationalisme må genopfindes.

_______________

Moritz Schramm har skrevet et essay om, hvordan efterkommere af nazister kommer videre:

Man hører ofte, at der findes en særlig tysk skyldkultur. Når børn og børnebørn af nazistiske forbrydere fortæller deres personlige historie om Naziregimet, er virkeligheden imidlertid mere kompliceret.

_______________

Esben Schjørring har skrevet et forsvar for borgeren i et essay om både Jorge Luis Borges og Donald Trump:

Engang var demokratisk politik en sfære, man først nåede frem til, når man overskred sin egen identitet. Nu farer vi ad andre veje. Det er farligt.

_______________

Lars Frost skriver i en refleksion, at det er en lettelse at melde sig ud af den offentlige debat:

Åh, hvor jeg plejede at elske at drive omkring på meningshavet! Nøgen og elefant. Jeg elskede at rulle mig i indignationens mudderpøl! Løbe gennem hyperbolske pytter af vrisne automatreaktioner. For som jeg plejede at elske at sige og mene: »Hvis du giver en idiot et horn, så skal han nok finde noget at dytte af.« Men jeg gider ikke mere. Mene noget. Gider ikke mere slås den kamp med følelsen af ikke at nytte noget.