Print artikel

Nedslag i året der gik # 2

Glæden ved at læse. Foto : Morten Wilhelm Scholz
Liste
29.12.10
I anledning af mellemdagene præsenterer vi endnu et dyk ned i året, der gik. Vi skal til Japan, Italien, London, Sverige og Kødbyen. Vi skal se på yakusaen, fascismen, filosofien, fodbolden og hipsteren. God læselyst...

 Den første brydekamp med yakusaen

/ af Kristian Malling Granov

Yakusaen, Japans gamle og magtfulde mafia, dominerer fortsat det japanske samfund, men deres indflydelse er måske netop i år blevet brudt, mener den amerikanske forfatter og journalist Jake Adelstein, der i en grad som ingen anden vesterlænding har formået at komme ind under huden på organisationen – og Japan selv.

> Læs interviwet her

Gianfranco Fini og Mussolini-kalenderen

/ af Ida Krogh Mikkelsen

Fascismen muterer livligt i Italien: Der er salg i Mussolini-souvenirs, og den – tidligere – fascist Gianfranco Fini står på spring til at overtage magten, når gassen går endegyldigt af Berlusconi, der mere og mere ligner et døende dyr i italiensk politik. Men hvem er Fini?Fascismen muterer livligt i Italien: Der er salg i Mussolini-souvenirs, og den – tidligere – fascist Gianfranco Fini står på spring til at overtage magten, når gassen går endegyldigt af Berlusconi, der mere og mere ligner et døende dyr i italiensk politik. Men hvem er Fini?

> Læs reportagen her

De troløses fællesskab

/ af Kristoffer Granov

Den engelske filosof Simon Critchley er noget så sjældent som en filosof med fortid som punkmusiker. Måske kan man endda finde ligheder mellem hans tænkning og hans modkulturelle rødder? I hvert fald tænker Critchley kamplystent, og hans diagnoser er hårdtslående. Om hans medicin har samme slagkraft er måske mere tvivlsomt. ATLAS har mødt filosoffen.

> Læs interviewet her

Hvis du sigter efter trætoppene...

/ af Tobias Havmand

...rammer du trætoppene. Mens borgerkrigen rasede i Liberia, fandt 19 liberianske teenagere i slutningen af 90erne en eksotisk tilflugt hos seriefodboldklubben Floda BOIF og i en kælder i en forstad til Göteborg hos en entusiastisk amatør-træner. Resultatet blev en personlig konkurs, retssager, landflygtighed og tre stjernespillere.

> Læs reportagen her

Hvad betyder Heinrich-prisen ?

/ af Cathrine Lundager

"Hvis vi skal efterstræbe mangfoldighed, kreativitet og retten til at være anderledes, så må vi vel forholde os til, hvad de begreber for det første betyder, og hvad der gør dem mere værd end fast arbejde og drømmelejligheden", skriver Cathrine Lundager i en kommentar til den nyligt afholdte fejring af evnen til at skille sig ud, Heinrich-prisen.

> Læs kommentaren her

Med håbet om nogle gode mellemdage 

Redaktionen