Print artikel

Julebrevkassen #3: Spørg Karen Blixen

»Alligevel vil jeg sige Dem, at man ikke nødvendigvis skal søge kuren, men gennemleve helvedet og komme ud på den anden side til en mintpastilfrisk januar!«
Redaktionelt
12.12.19
I ATLAS’ julebrevkasse får den rådvilde spørger vejledning, opmuntring og svirp med den moralske fjerpen af udvalgte forfatterkoryfæer. I dag fra Karen Blixen. Brevkassen udkommer hver fredag op til jul.

Kære brevkasse

Mit navn er Arne Mortensen, og jeg tror, julen bliver et helvede. Min hustru og jeg købte nye senge i sidste måned, og mine rygsmerter er STADIG IKKE FORSVUNDET! HOV; HVAD SKETE DER; ALLE BOGSTAVER ER STORE; HVORDAN SLÅR MAN DET FRA IGEN? NÅ SÅDan. Ja, det er jo smertefuldt som bare dén, det er som et hekskud, der har sat sig fast og ikke vil gå væk igen. Jeg håber inderligt, at du kan hjælpe.

Mvh.

Arne

Det var, som om selve sproget, hvormed jeg skrev, ikke længere var det samme. Det var blevet et vildt, mystisk og magisk sprog

Svar fra Karen Blixen

Kære Arne

Da jeg skrev på een af mine seneste bøger, jeg kan ikke huske hvilken, skete der det samme for mig: en knap på min elskede skrivemaskine satte sig fast, og det var, som om selve sproget, hvormed jeg skrev, ikke længere var det samme. Det var blevet et vildt, mystisk og magisk sprog. Fuldt af ånder og djævle og lygtemænd. Ordene var bogstavelig talt blevet store for mig, store som kontinenter eller løver eller bakker fulde af kaffebuske. Jeg kiggede ud af vinduet – og det var tåget. Det er ofte tåget i Rungsted, og tågen siver ind i knoglerne på mig og får gigten til at rase i mine led. Men min ryg har det fint. Jeg har mine remedier, jeg ved, hvordan man kurerer rygsmerter, har gjort det masser af gange. Alligevel vil jeg sige Dem, at man ikke nødvendigvis skal søge kuren, men gennemleve helvedet og komme ud på den anden side til en mintpastilfrisk januar!

Deres ærbødige

Karen Blixen