Print artikel

Julebrevkassen #1: Spørg Jens Baggesen

»Intet lærer dig så meget om dig selv som en strabadserende tur over Lyneburger Heide!« skriver Jens Baggesen blandt andet i sit brevkassesvar.
Causeri
28.11.19
I ATLAS’ julebrevkasse får den rådvilde spørger vejledning, opmuntring og svirp med den moralske fjerpen af udvalgte forfatterkoryfæer. I denne første udgave fra Jens Baggesen. Brevkassen udkommer hver fredag op til jul.

Kære brevkasse

Jeg plejer at holde jul derhjemme, men nu er jeg kommet i tvivl: skal jeg rejse til Wien og fejre jul med min veninde, som bor der med sin østrigske mand? Mine forældre taler allerede om konfektaften d. 20., julefrokost med mors side af familien d. 23., julefrokost med fars side af familien d. 25., og d. 24. kommer min søster med sin mand og børnene, som er tre og fem og altid smitter mig med en eller anden ubestemmelig, ulækker sygdom. Jeg ved, min mor ville blive ulykkelig, hvis jeg ikke er hjemme, og jeg ser allerede min søsters bebrejdende øjenbryn for mit indre blik. Min far plejer at forholde sig tavs. Hvad skal jeg gøre?

Kh.

Den tvivlende

Gå både mod Øst og Vest undervejs og følg ikke kun din egen næse!

Svar fra Jens Baggesen

Kære Den tvivlende

Jeg forstår så udmærket din tvivl: rejsen til Østrig er både lang, kompliceret, forvirrende og ikke uden farer. Jeg taler af personlig erfaring, når jeg siger, at en rejse ned gennem vores gamle kulturkontinent er lidt af en prøvelse. Man bliver syg af det! Man får sig kroget ind i de mærkeligste bekendtskaber, man forvilder sig bestandig, slår sig på vognens bumlen, de hårde træhjul over snart tørre stenmarker, snart glidende mudder. Man fortaber sig i bekendtskaber: bedårende herrer og imponerende fruer! Alligevel, selvom jeg lå syg halvdelen af tiden på min egen rejse, vil jeg sige dig: intet slår udsigten fra en tinde i Pyrmont! Intet slår den fortumlede vrimmel i storstaden Hamborg! Intet lærer dig så meget om dig selv som en strabadserende tur over Lyneburger Heide!

Derfor siger jeg dig: tøv ikke, men rejs væk, rejs for guds skyld, og husk at gå både mod Øst og Vest undervejs og følg ikke kun din egen næse! Det er strabadserende at rejse, jovist, men man er nødt til det. Man er nødt til at komme ud for at se ind i sig selv. Beskyld mig gerne for jegsyge, men var jeg dig, fløj jeg straks til Wien.

Din ærbødigst

Jens Baggesen