Print artikel

Redaktionens sommeranbefalinger

Franz Kafka og Max Brod på strandtur
Anbefaling
27.06.19
Er du i tvivl om, hvad du skal bruge din ferie på at læse? Her får du ATLAS-redaktionens anbefalinger til de bedste læseoplevelser, du bør unde dig selv i sommervarmen.

Pyha, hurtigt ind i skyggen for at køle af og hvile lidt. Ind og ligge med en pude under nakken og gribe ud efter en eller anden bog at læse i. Men hvilken bog? Hvad skal man læse, nu temperaturerne er på himmelflugt, og friheden til at læse, hvad man vil, er her? Fortvivl ej, her på ATLAS-redaktionen har vi samlet en liste af værker, vi synes, du bør unde dig selv at læse i hvert fald nogle af.

Kattemenneske og andre fortællinger af Kristen Roupenian. Hvem har skylden for dårlig sex? Det spørgsmål diskuterede tre millioner læsere, da Kristen Roupenians novelle 'Cat Person' gik viralt. Nu er Roupenian klar med sin første novellesamling. Mikkel Rosengaard talte med hende i foråret om misforståelser, forfladigelse og råt kvindeligt begær. Bogen er udkommet på Gyldendal.

Serotonin af Michel Houllebecq. Den franske misantrop er tilbage i vanlig stil med en roman »om polariseringen mellem den verdensfjerne storbyvirkelighed i Paris og de kollapsede landområder, som langt hen ad vejen tematiserer afsættet for De Gule Vestes aktuelle revolte« som Kathrine Maria Amann skriver i sit essay om den reaktionære avantgarde, Houllebecq er en del af. Serotonin er udkommet på Rosinante.

Vidnet [Ash-Shaheed] af Jamal Bendahman. Jamal Bendahman mestrer virkelighedens uvirkelighed i sin medrivende debutromanen. Bogen er en elegant og kompliceret undersøgelse af det rodløse gennem den ‘fremmedes’ øjne. Anmeldt af Alexander Buk-Swienty. Romanen er udkommet på Gladiator.

Himlenes bog af Leslie Kaplan. Kaplan skriver prunkløst om systematisk undertrykkelse, økonomisk selvopretholdelse og blå himler. Det er isnende og smukt som undergangen. Anmeldt af Karl Emil Rosenbæk. Udkommet på Basilisk.

Sveas søn af Lena Andersson. Der findes et totalitært træk i udviklingen af den svenske velfærdsstat. Lena Andersson har skrevet en roman om 'folkhemmets' storhed og fald. Lena Andersson blev interviewet af Jane Rud for ATLAS i foråret. Romanen er udkommet på C&K.

Land of Smoke af Sara Gallardo. Argentinske Sara Gallardos særlige take på magisk realisme har gjort hende kendt i hjemlandet, og med en ny oversættelse bliver hun også tilgængelig for resten af verden. Anmeldt af Philip Martinussen. Udkommet på Puskin Press.

Elsken af Tomas Espedal. Elsken udforsker ideen om den gode, kontrollerede død uden svinkeærinder. Anmeldt af Luna Svarrer. Bogen er udkommet på Batzer & Co.

Talking to Women af Nell Dunn. I en tid præget af sortsyn og dystopier, virker Nell Dunns samtaler med kvinder i 60’ernes hedonistiske London forfriskende og inspirerende. Håb og begær er nemlig alt andet end barnligt eller naivt, når opfattelsen af fremtiden er, at verden kommer til at ændre sig på måder, vi slet ikke endnu kan begribe. Emma Holten interviewede Dunn for ATLAS i foråret. Talking to Women er udkommet på Silver Press.