Print artikel

Årets bedste bøger

Johan F. Krarups 'Styrelsen'
Anbefaling
11.12.17
Det forløbne år har budt på et hav af bogudgivelser. Her er dem vores anmeldere har syntes bedst om.

Udvalgte digte af Fernando Pessoa anmeldt af P. Johan Lose

Fernando Pessoa var mere elle mindre ukendt i sin levetid. Efter sin død fik han en plads i modernismens panteon. Hans Udvalgte digte viser med al tydelighed hvorfor.

Hvidt Hav af Roy Jacobsen anmeldt af Henrik Torjusen

I Roy Jacobsens glimrende roman Hvidt hav lever folk på kanten af verden i Nordnorges øhav, fanget midt i 2. verdenskrig og grebet af umulig kærlighed.

Weapons of Math Destruction: How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy af Cathy O’Neil anmeldt af Stine Engen

Matematik er en trussel mod demokratiet, hævder ny bog. Et automatiseret system ændrer sig først, når nogen ændrer det.

UDTOG af Christian Vind anmeldt af Victor Boy Lindholm

På en hektisk tur ned igennem Benelux-landene, ja, nærmest en nedstigning, rejser billedkunstneren Christian Vind fra de mest oversete til de mest hyldede kunstværker. I rejseessayet Udtog fabulerer han vildt over, men konkretiserer også præcist, hvad det vil sige at se på kunst, hvad det vil sige overhovedet at se.

Kongerækken af Anders Olling og Hans Erik Havsteen anmeldt af Alexander Rich Henningsen

Kongerækken er begavet og fængende historieformidling til både den trætte teenager og den lidt ældre læser. For ingen kan da undgå at blive opslugt af skiskydende høvdinge, der skyder skidende konger.

Velkommen til Amerika af Linda Boström Knausgård anmeldt af Elisabeth Skou Pedersen

Med en karakteristisk blanding af mytologi og psykologi skildrer Linda Boström Knausgårds anden roman de mørke og komplekse sider af en ung piges sind.

Kvartet. Fire romaner af Jean Rhys anmeldt af Jane Rud

Jean Rhys’ hovedpersoner er cool men ludfattige æstetikere, desperadoer med integriteten i behold. Nu er fire af hendes romaner fra trediverne genudgivet på dansk, og de er sjældent moderne fremstillinger af kvindeliv på bunden af samfundet i metropolerne London og Paris.

Jungle af Christina Hagen anmeldt af Lea Tolstrup

I Christina Hagens nye coffee table-bog Jungle undersøger en hvid privilegeret kvindestemme forskellige magtforhold i verden. Stemmen i værket er kynisk og vurderende, men nægter selv at blive vurderet.

Styrelsen af Johan F. Krarup anmeldt af Felix Rothstein

Johan F. Krarup fik som nyuddannet akademiker arbejde som sagsbehandler i Udlændingestyrelsen i 2006. Og nu har han lavet en tegneserie baseret på sine oplevelser dengang. Styrelsen fortæller historien om manipulation, korruption og om en blød, dansk mands umærkelige fortabelse.

Menneskeløget Kzradock af Louis Levy anmeldt af Theis Duelund

Louis Levys glemte kortroman Menneskeløget Kzradock, den vårfriske Methusalem fra 1910, der netop er genudgivet, er en funklende, sort perle af vanvid, der absolut ikke vil sin læser noget godt.

Hinkeleg af Julio Cortázar anmeldt af Mathilde Moestrup

Det er både ærgerligt og uforståeligt, at danske læsere har måttet vente 54 år på oversættelsen af Julio Cortázars hovedværk, romanen Hinkeleg. Men nu er den her, en ekstremt ambitiøs bog, velskrevet, eksperimenterende og tilegnet alle, der interesserer sig for forholdet mellem verden og kunsten.

Parallelle historier af Péter Nádas anmeldt af P. Johan Lose

Péter Nádas’ Parallelle historier er siden udgivelsen i 2005 blevet hyldet som et hovedværk i moderne europæisk litteratur. Det første bind, der nu langt om længe foreligger på dansk, viser med al tydelighed hvorfor.

Parasitsonetterne af Martin Larsen anmeldt af Andreas Amdy Eckhardt-Læssøe

Martin Larsen skriver snyltende og spændende ovenpå, med og videre fra Inger Christensens Sommerfugledalen i sin nye bog Parasitsonetterne.

Tainaron af Leena Krohn anmeldt af Theis Duelund

Leena Krohns kortroman Tainaron, breve fra en anden by fra 1985 er en mesterlig og sanseligt overvældende udfordring af mennesket som universets centrum. Bogen kan nu for første gang læses på dansk.

Mine priser af Thomas Bernhard anmeldt af Oscar Rothstein

Thomas Bernhard er herligt sur på dansk igen.

Bitterhedens syllogismer af E. M. Cioran anmeldt af Philip Martinussen

Ciorans lille sorte perle af en bog formidler hårdkogt nihilisme og pessimisme.

The Mother of All Questions af Rebecca Solnit anmeldt af Sigrid Kraglund Adamsson

Amerikanske Rebecca Solnit har skrevet en ny samling essays, som med isnende overbevisning kradser håb frem under håbløsheden.

Omskrivninger af Karsten Sand Iversen anmeldt af Alexander Rich Henningsen

Oversætter og litteraturnørd Karsten Sand Iversen har samlet flere års essayistisk virksomhed i en bogudgivelse på forlaget Virkelig. Det er der kommet et læseværdigt og smittende litteraturbegejstret værk ud af.