Print artikel

Det skal du se på CPH PIX

Tonen i 'Scarred Hearts' er ikke helt ulig svenske Roy Anderssons, hvor især brugen af statiske tableauer og den absurde komik springer i øjnene.
Anbefaling
25.10.16
CPH PIX sparkes i gang på torsdag d. 27 oktober. ATLAS guider til, hvad man kan blive klogere på, og hvad man bare ikke må gå glip af.

Nocturama

Terrorister, der forskanser sig i et indkøbscenter og afventer deres uundgåelige skæbne. Det lyder mere som taget ud af nyhederne end ud af biografen, men ikke desto mindre er det handlingen i Bertrand Bonellos Nocturama. Det ser ud til, at Bonello fortsætter den visuelt overdådige stil fra Saint Laurent – den psykedeliske anti-biografi om modeskaberen Yves Saint Laurent. Men tematisk er han nok nærmere vendt tilbage til On War fra 2008 om Burt, der lidt tilfældigt ender med at tilbringe nogle dage hos en slags kult, som med ritualer og militaristisk træning forsøger at komme nærmere deres krop og instinkter. Måske som en slags forberedelse til en forestående opstand eller krig. Bonello er i On War inde og røre ved størrelser som gruppepsykologi og massefænomener, men miljøet og filmens ide er så tilpas abstrakt, at det er svært at opfatte filmen som en kommentar til en aktuel problematik. Anderledes forholder det sig med Nocturama, der er blevet kritiseret for at forherlige terrorister og fremstille terrorisme som hipt.. Men appellen ved terrorismen er vel en del af problematikken? Bonello plejer ikke at gribe tingene forventeligt an, og den franske auteur har måske nok skabt en kontroversiel film, men den kan umuligt være uvedkommende bagkataloget og emnet taget i betragtning.

Mandag 31/10 kl. 21.30 i Grand Teatret

Søndag 6/11, kl. 15.00 i Empire Bio.

Nocturama

Scarred Hearts

Max Blecher var en rumænsk-jødisk forfatter, der døde i 1938 lige inden Anden Verdenskrigs begyndelse – i en alder af 28 år. Dødsårsagen var en type tuberkulose, der fører til pukkelryg og lammelse. Radu Jude har valgt at lave en film om sin landsmand løst baseret på hans delvist selvbiografiske Scarred Hearts, der er et koncentrat af årene tilbragt på et sanatorium ved Sortehavet. Det er blevet til en film om den unge digter Emanuel, der sammen med de andre patienter tilbringer størstedelen af tiden sengeliggende, mens døden nærmer sig, og Europa bliver skubbet mod kanten af nazisternes oprustning. I Judes tidligere film er humor uløseligt forbundet med alvoren, melankolien og tragikken, og det tyder på, at Jude endnu engang går på opdagelse i denne særegne blanding af stemninger og fornemmelser hos de invaliderede patienter. Judes udtryk og tone er ikke helt ulig svenske Roy Anderssons, hvor især brugen af statiske tableauer og den absurde komik springer i øjnene. Scarred Hearts lader dog til først og fremmest at være et møde mellem en stor forfatter og en instruktør, der er godt i gang med at konsolidere Rumænien som et af de førende europæiske filmlande sammen med resten af den nye bølge af rumænske instruktører, der begyndte at dukke op i 00’erne.

Onsdag 2/11, kl. 20.30 i Edison Teatret

Søndag 6/11, kl. 14.00 i Edison Teatret

Scarred Hearts

The Untamed

Et stykke underklassearbejderliv tilsat et hårdkogt narkomiljø. Det var opskriften på Amat Escalantes brutale og knugende Heli fra 2013, som indbragte ham prisen for bedste instruktør ved Cannes-festivalen samme år. Escalante har stået i lære hos sin landsmand Carlos Reygadas, og Heli viste et slægtskab med både Reygadas’ på én gang dvælende og fængslende billedside og det flade, uaflæselige skuespil. The Untamed tyder på mere af det samme, men også på en, ja, ny utæmmelig vildskab. Escalante har nemlig tilsat body-horror og sci-fi til sin socialrealisme, og det er der kommet et trekantsdrama i en lille mexicansk landsby ud af. Angel er utro med ægtefællen Alejandras bror, Fabian, mens et rumvæsen finder vej til jorden. Væsnet er knyttet til de inderste lyster, og når man først har oplevet, hvad væsnet kan gøre ved én, vil man have mere. The Untamed lyder som en højest original genreblanding fra en lovende og original instruktør.

Onsdag 2/11, kl. 21.30 i Grand Teatret. Mød instruktøren.

Søndag 6/11, kl. 17.00 i Cinemateket.

The Untamed