Print artikel

Det skal du læse i weekenden

VR står for 'voyeur reality', ifølge kunstner Kathryn Hamilton. Foto: Maurizio Pesce.
Anbefaling
23.06.17
Pauseskærme, virtual reality og Facebooks eksperimenter med kunstig intelligens. Det, og så en blog, der forsvandt, men som heldigvis kom tilbage igen, er at finde i denne uges læseanbefalinger til weekenden.

Pauseskærme er computernostalgi fra 90erne og er for længst forældede. Men de rummer samtidig noget æstetisk dragende og måske ligefrem et kunstnerisk ideal. Forfatter Zack Hatfield tager os med tilbage til Windows’ endeløse, røde labyrinter og de mangefarvede tilfældigt genererede 3D-rør, der fik liv, når computeren forladt gik i dvale.

>Salvation Mode

Den britiske kunstner Kathryn Hamilton kaster et kritisk blik på virtual reality i anledning af FN’s første virtual reality-dokumentar Clouds Over Sidra fra sidste år. Filmen handler om en ung syrer, der lever i flygtningelejr i Jordan, men de sømløse panoramavuer, der rækker alle 360 grader rundt, er en vrangforestilling om muligheden af den totale tilstedeværelse. Den interaktive frihed, som gør os i stand til at vende og dreje os, så vi kan se alt det, der omgiver os i de forskellige scener, frisætter os ikke fra et blik på det, vi ser, som går helt tilbage til kolonitiden. 'V' står for 'voyeur'  - ikke 'virtual'.

>Voyeur Reality

Hvad sker der, når maskiner opfinder deres eget sprog? Det virker måske som en generisk præmis for en sci-fi-film, men det var faktisk, hvad forskerne på Facebook Artificial Intelligence Research Lab oplevede forleden. De bots, som forskerne forsøger at få til at forhandle med hinanden, begyndte af sig selv at kommunikere indbyrdes. 'Facebotlish', som en professor har døbt kommunikationen, berører måske selve sprogets tilblivelse. Eller så er det bare babyvolapyk.

>What an AI's Non-Human Language Actually Looks Like

Forfatteren, kunstneren og ikke mindst bloggeren Dennis Cooper mistede sidste år fra den ene dag til den anden sin blog og sine mails. Google havde slettet dem uden varsel. Efter to måneders forhandling fik han det tabte tilbage. Det resulterede i genkomsten af mere end ti års arbejde. Bloggen har Cooper arbejdet på siden 2002, og han bruger den som en form for research - bloggen var bl.a. startskuddet til GIF-romanen Zach’s Haunted House (a novel). Og så bruger Cooper dagligt flere timer på at svare på kommentarer fra besøgende, når han ikke arbejder på andre projekter. I denne uge har Cooper indtil videre præsenteret os for den portugisiske mesterinstruktør Pedro Costa og sat fokus på The Collected Writings of Joe Brainard - en digter og kunstner associeret med New York-skolen - der blev udgivet i 2012.

>Dennis Cooper's Blog