Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Brug weekenden i de digitale arkiver. Her det mere analoge National Archives, Storbritannien. Foto: WikiCommons.
Anbefaling
16.06.17
Sommeren står stadig rundt om hjørnet og vil ikke rigtig vise sig. Derfor anbefaler ATLAS, at man kan bruge sin weekend i arkiverne. Her kan man hellige sig håndskriftlæsning, skilsmisse- og dødsprotokoller fra 1800-tallet og et digt af Emil Aarestrup.

Danmarks idéhistoriske grand old man, Hans-Jørgen Schanz, udtalte for nylig til Kristelig Dagblad, at det danske samfund er blevet åndsfattigt. En kritik der med jævne mellemrum hagler ned over den danske ungdom. Schanz begræder særligt det moderne danske sprogs manglende poesi. Mens sommeren stadig lader vente på sit fulde udspring, er det derfor oplagt at støve sin kundskaber i det danske sprog af. Til netop det formål har Arkivverket i Norge udviklet et fremragende redskab, nemlig en app, til at træne sig i håndskriftlæsning.

>App til træning i at læse gotisk håndskrift

Når håndskriftlæsningsevnerne er blevet pudset af, kan man dykke ned i det utal af forskellige kilder, der findes hos bl.a. Københavns Stadsarkiv. Her kan man blandt andet kan lære, at Emma Gad tilbragte de sidste tredive år af sit liv i Dronningens Tværgade 40, st., som det fremgår af Politiets registerblade. Hvis det bliver for kedsommeligt, kan man også vælge at se nærmere på nogle mindre opløftende registre og protokoller. Protokollerne for skilsmisse og separation er yderst egnet til gråvejrslæsning. Referatprotokollerne er de mest fyldige og underholdende. Protokollerne over døde og dødfundne i årene mellem 1799 og 1864 giver indblik i dødsfald i København, hvor den døde enten blev fundet i byrummet eller var uden midler. De er mere sparsomme, men bestemt også en rum tid værd.

>Politiets register i digital udgave gennem Københavns Stadsarkiv

>Døde og dødfundne i årene mellem 1799-1864

>Skilsmisse- og separationsprotokoller

Hvis alt denne grusomhed og elendighed til sidst bliver for voldsomt, kan man på Arkiv for Dansk Litteratur læse et digt af Emil Aarestrup, hvor det smukt beskrives, hvordan livets elende kan ramme os alle og sætte spor i os for evigt, mens »Ferskentræerne blomstre«.

Det er den aarle Morgen.

Det røde Skjær af Solen

Farver den gamle Frøken,

Som slumrer i Lænestolen.

 

Ferskentræerne blomstre

Og Mandlerne i Haven;

Men hendes Hud er falmet

Som Alabast paa Graven.

 

Der staaer et Liigvers skrevet

I Furerne paa Panden,

Og sine blege Hænder

Hun folder i hinanden.

>Læs hele Tidlig Skilsmisse og meget andet

God weekend i arkiverne.