Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Langsomme weekendanbefalinger og kaffe går godt i spænd.
Anbefaling
02.06.17
Pinsen står for døren, og for mange betyder det et lille ekstra pusterum. Temaet for denne uges anbefalinger fra redaktionen står derfor på de langsomme ting.

Science fiction forfatteren Roger Zelazny skrev i 1967 romanen Lord of Light om en gruppe revolutionære, der ville udvikle samfundet ved at øge brugen af teknologi. Ifølge Zelanzy bærer Sci-fi bærer altid fremtidsvisioner og accelerationister med sig, en gruppe, der i mellemtiden er gået hen og blevet en filosofisk bevægelse udenfor fiktionens verden. Accelerationister argumenterer for, at computerteknologi og kapitalismens globale kræfter burde accelereres, fordi det er det bedste for menneskene, og fordi der ikke er noget alternativ. Flere har set Donald Trumps politik som den første mainstream manifestation af accelerationistisk politik, men blandt andet Karl Marx og den franske filosof Gilles Deleuze kan også læses ind i traditionen. Accelerationisme går på den måde imod både konservatisme, traditionel socialisme, socialdemokratisme, klimapolitik og de fleste andre politiske ideologier, vores samfund har beskæftiget sig med. Læs historien om accelerationisterne og deres projekt på The Guardian.

>Accelerationism: how a fringe philosophy predicted the future we live in

Fysikeren Richard Taylor har været fascineret af Jackson Pollocks malerier, siden han var ti år gammel og mener nu endelig at have fundet ud af hvorfor. De er nemlig bygget op som fraktaler, altså geometriske figurer, der er lavet af den samme gentagende form i mindre og mindre skala. Fraktaler findes mange steder i naturen, og man kender dem måske bedst fra blomkålshoveder, snefnug eller skyer. Ifølge Taylor producerer fraktalmønstre ’feel good’-hjernebølger, som, ifølge Taylor, opstår, fordi kroppen genkender vores kobling til naturen. Om Pollock selv var opmærksom på, at han med sine tilsyneladende tilfældige mønstre imiterede naturens fraktaler 25 år før deres videnskabelige opdagelse, er nok mere tvivlsomt.

>Why Fractals Are So Soothing

Efter et besøg i Norge i 2013 bestemte den amerikanske forfatter Lydia Davis sig for at lære norsk. Grunden var, at hun ville oversætte en norsk roman til engelsk som tak for, at hendes egen litteratur var oversat til norsk. Og det skulle ikke være nemt: Davis ville nemlig udelukkende lære sproget ved at læse den bog, hun skulle oversætte, uden hjælp fra ordbøger eller andet. Valget faldt på den norske forfatter Dag Solstads 400-siders detaljerede fortælling om sin slægt tilbage til 1500-tallet, kaldet Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896. Det lyder måske tungt, og ja, romanen er berygtet tung at komme gennem selv for norsktalende. Læs interviewet med Davis, om hvorfor hun valgte Dag Solstad og hendes tanker om det avancerede sproglige projekt her:

>Lydia Davis at the End of the World

Hvordan var det at leve under den russiske revolution? 1917. Free History har lavet en hjemmeside,  der forsøger at svare på det. Hjemmesiden er en tidslinje eller feed, som man kender fra Facebook eller Twitter, hvor der uploades korte tekster fra historiske kilder såsom memoirer, breve, dagbøger og andre dokumenter fra perioden. Hver dag kan man gå ind og se, hvad der skete på dagens dato for præcist hundrede år siden. Måske er det lidt for meget en historielærers våde drøm, men det er faktisk også ret sjovt.

>Project 1917

Man behøver ikke se mange afsnit af Twin Peaks for at fange, at David Lynch er glad for kaffe. Det få ved er, at Lynch har lavet en serie syrede reklamer for det japanske kaffemærke Georgia Coffee i ægte Twin Peaks stil. Hvis man ikke kan vente til næste episode af det nye Twin Peaks kommer på mandag, kan man i hvert fald få et lille fiks her. Nydes bedst til a damn fine cup of coffee!

>Watch David Lynch's long lost 'Twin Peaks' coffee commercials