Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Leyton Orients fans på barrikaderne.
Anbefaling
19.05.17
Efter en måned med kickstarterkampagne er det tid til at slappe af. Og det gøres bedst ved at sidde i forårssolen og læse ATLAS' anbefalinger til lødigt læsestof fra nettet. Vi byder både på engelsk fodbold, dinosaurfossiler og kristen tegnefilmpropaganda

Iain Macintosh er en af mine absolutte favoritter blandt fodboldskribenter. Han har en forkærlighed for det fjollede og det mærkelige, og når han er i topform er han tilmed vittig og velskrivende. Hans reportage fra London-klubben Leyton Orients desperate kamp mod nedrykning og tilhængernes kamp mod en egoistisk italiensk rigmandsejer er noget af det bedste fra hans pen. Det begynder med en røgbombe, der bliver kastet. For sportsmediet ESPN dækkede han Leyton Orients sidste kamp i denne sæson og den sit-down protest, som tilhængerne invaderede banen med. Artiklen er på en og samme tid kampreferat og skarp samtidsanalyse fra en af fodboldlandskabets vigtigste slagmarker: Kampen mellem loyale og lokale fans på den ene side, og egensindige og ukyndige rigmandsejere på den anden. Iain Macintoshs reportage handler også om kapitalismen som fjende af fodbolden, og om hvordan små klubber med stor historie risikerer at blive en truet art.

>Fans vent their frustrations as Leyton Orient face up to an uncertain future

Nogle minearbejdere i Canada har ved et tilfælde fundet et af de bedst bevarede dinosaurfossiler nogensinde. Faktisk er det seks år siden, at en fyr ved navn Shawn stødte på noget sært med sin gravko. Men først nu har forskere ved Royal Tyrrell Museum i Alberta færdiggjort puslespilsarbejdet med at stykke godt 2500 kg forstenet nodosaurus sammen, så den kan præsenteres på den store fossiludstilling Grounds for Discovery. Hæderkronede National Geographic besøger i magasinets juninummer museet og går omhyggeligt i dybden med fundet fra den sene kridttid, der er så velbevaret, at der snarere er tale om mumie end fossil. Artiklen er rigt illustreret med fantastiske fotografier, der tydeligt viser, hvor intakt nodosaureren er: der er både øjenhuler, hud og rester af dyrets sidste måltid. Min indre Dr. Alan Grant (ham fra Jurassic Park) ryster på hovedet over, at jeg aldrig forfulgte børnehavedrømmen om at blive palæontolog. Ak.

>The Amazing Dinosaur Found (Accidentally) by Miners in Canada

Denne uges sidste anbefaling skal ikke kun læses. Den skal også ses. Log på Netflix og søg på enten Grøntsagaer i huset eller Grøntsagaer i byen. Det ligner umiddelbart så meget andet metervareproduceret børneanimation, der alene er designet til, at forældre kan sove tyve minutter længere i weekenden. Men Grøntsagaer er også noget helt, helt andet. Det er nemlig religiøs propaganda! Politikens Jonas Pröschold skrev for nylig, hvordan han opdagede, at hans 7-årige datter havde fundet serien, der - som så meget andet børne-tv - fortæller, at man skal være sød, rar og flink. Men her bliver det hele bare fulgt af bibelcitater og eksplicit kristne budskaber – »Husk, børn: Gud elsker jer!« – til at runde en fortælling af. Grøntasagaer er ikke ligeså krads propaganda som Jehovas Vidners homofobiske og indoktrinerende hjernevasktegnefilm. Men mindre kan også gøre det. Grøntsagaer er uegnet for børn, men glimrende underholdning for måbende voksne.

>Hvad gør man, når ens 7-årige ser kristen propganda på Netflix?

>Become Jehova's Freind

Men læs naturligvis først det spritnye Atlas Bogtillæg, der udkom i går! Det kan købes her: ATLAS Butik