Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Nina Simone. Foto: WikiCommons
Anbefaling
21.04.17
Nina Simones første borgerrettighedssang, kvinderne i FARC, en dokumentar om Danmarks sagnomspundne mandeblad Ugens Rapport, og historien om en mand, der en dag skred fra job, familie og samfund. Weekendens anbefalinger kommer vidt omkring, og du skal ikke snydes for noget af det.

Nina Simone var rystet, ude af sig selv. Først nyheden om drabet på borgerrettighedsaktivisten Medgar Evers efterfulgt af nyheden om, at fire sorte piger var døde efter et dynamitangreb på Baptist Church i Birmingham, Alabama. Hun var klar til at slå ihjel, men så sagde hendes mand og manager Andy:

»Nina, du skal ikke slå nogen som helst ihjel. Du er musiker. Gør, hvad du gør bedst«.

En time efter havde Nina Simone skrevet sangen Mississippi Goddam. Læs hvordan den blev til, hvad Nina Simone tænkte, og hvordan hitmageren endte med at lave musikken til borgerrettighedskampen.

>A History of American Protest Music: When Nina Simone Sang What Everyone Was Thinking

Kampen i Colombia nærmer sig sin afslutning. Den venstreorienterede guerillagruppe FARC er på vej til at gå i opløsning. Med fotoessayet Return from the jungle beskriver fotojournalist Newsha Tavakolian processen, hvor de kvindelige medlemmer af FARC skal forsøge at vende tilbage til et liv uden for junglen. Uden guerillakrig og uden våben. Kom tæt på de snart nedlagte lejre i Colombias jungle, hvor kvinderne i FARC gør sig klar til at vende tilbage til et civilt liv langt fra automatvåben og uniformer, som har fyldt størstedelen af deres liv.

>Return from the jungle

20-årige Christopher Knight valgte en dag at smutte fra det hele. Familie, job og samfund. Han kørte ud i den tyndtbefolkede del af staten Maine og gik rundt i skovene, indtil sulten tvang ham til at begå indbrud. I de kommende 27 år levede Christopher Knight et liv i Maines skove med korte afstikkere ind i folks haver og huse for at finde mad. Efter 27 år blev Christopher Knight anholdt af politiet, sigtet for adskillige tyverier og indbrud. Det her er historien om eneboeren, der ifølge ham selv ikke tænkte noget særligt – han gad bare ikke mere.

>Into the woods: how one man survived alone in the wilderness for 27 years

Har man behov for noget sjov og let fordøjelig afslapning til weekenden, kan historien om bladet Ugens Rapport anbefales. I en DR-dokumentar i to afsnit tegner tidligere medarbejdere et billede af, hvordan Rapport blev til, og hvordan livet på redaktionen var. Udover adskillige nøgne damer bød bladet på gonzojournalistik, sexbrevkasse og grænseoverskridende billeder – alt sammen styret af Mr. Rapport, Kurt Thyboe. Dokumentaren giver et indblik i den mere kulørte journalistiks verden, hvor journalister hang på værtshuse fra fire om eftermiddagen til fire om natten.

>Ugens Rapport: Lige på og hårdt