Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Elvis som sten?
Anbefaling
31.03.17
Weekendens anbefalinger bevæger sig mellem det synlige og det usynlige. Få inspiration til lørdagens aprilsnar, oplev paddehatteskyer på tryg afstand, mød Elvis i sten på et museum i Japan og læs filosofiske refleksioner over atomulykken i Tjernobyl.

Placér en nylonstrømpe uden på dit sort/hvid tv-apparat, og du vil kunne se fjernsyn i farver, Schweiziske bønder oplever en usædvanlig god spaghettihøst på grund af den milde vinter, Alabama forandrer værdien af den matematiske konstant Pi fra 3,14159 til det bibelske tal 3,0, Australien skifter til metrisk tid, således at der fra nu af er 100 sekunder på et minut, 100 minutter på en time og 20 timer på en dag, Big Ben i London skal for at følge med tiden have digitalt display. På Museum of Hoaxes, en hjemmeside dedikeret til fupnumre og aprilsnarre, kan man læse om de 100 bedste aprilsnarre gennem historien.

>The Top 100 April Fool’s Day Hoaxes of All Time

To timer nordvest for Tokyo, i byen Chichibu ligger et museum dedikeret til sten, som af naturens hånd er formet som menneskeansigter. Her kan man blandt andet møde Elvis, E.T. og andre mindre kendte, men utrolig udtryksfulde stenansigter.

>Museum in Japan Has a Collection of 1.700 Rocks That Look Like Human Faces

»Ingen har nogen anelse om, hvad der foregår 800 kilometer nordvest herfra. Det er den sande betydning af en begivenhed: Det sker, uden at nogen af os ænser det (…). Skyerne med radioaktivt udslip fra Tjernobyl og den officielle information om hændelsen, den ene en forvrænget afspejling af den anden, har endnu ikke nået os, og dette vil de ikke gøre i nogle dage.« I Baggrund kan man læse en oversættelse af fem udvalgte fragmenter fra bogen The Chernobyl Herbarium. Med radioaktive planter som guider reflekterer filosof Michael Marder og fotokunstner Anaïs Tondeurs over det hyperobjekt, som atomulykken i Tjernobyl var og stadig er.

>Tjernobyl-Herbariet

63 videooptagelser af atombombeprøvesprængninger er blevet frigivet på YouTube af et San Francisco-baseret laboratorium for atomforskning. Videoerne er optaget mellem 1945 og 1962, og filmrullerne har indtil nu været klassificerede og opbevaret et hemmeligt sted. Filmrullerne var på randen af nedbrydning, så for at bevare dem er forskerne nu begyndt at digitalisere og frigive dem. Læs mere og se nogle af de på en gang gruopvækkende og fascinerende videoer på vores navnesøsterside Atlas Obscura.

>Dozens of Previously Hidden Nuclear Test Videos Declassified, Uploaded to YouTube