Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Sauerkraut
Anbefaling
17.03.17
Trump skal have gang i den store sauerkraut-gryde, hvis hans møde med Merkel skal gå nogenlunde, anti-semitismen har fundet vej til den franske præsidentvalgkamp og så ved Europas statsledere ikke hvad de skal gøre, hvis Le Pen rent faktisk bliver præsident. Alt det kan du læse om i weekendens anbefalinger.

I dag mødes Donald Trump og Angela Merkel for første gang. Verdens to mægtigste, men også meget forskellige, mennesker skal de næste par dage forsøge at tale sig til rette i Det Hvide Hus. Perfektionisten Merkel har forberedt sig godt. Hun har blandt andet læst Trumps The Art of a Deal og glamourmagasinet Playboy, for at kunne forstå sin flamboyante statslederkollega. Om Twitter-præsidenten er ligeså godt forberedt og har sat sig minimalt ind i fysisk kemi, som Merkel har skrevet ph.d. om, er nok mere tvivlsomt. Så derfor kan han (og du) passende læse Politicos råd til, hvordan man charmerer en tysk kansler. Det er simpelt: lad være med at tale om mure, det har for tydelig koldkrigsreminiscens, argumentér ud fra fakta og servér en smule sauerkraut. 

How to charm a German chancellor

Fra surkål i Det Hvide Hus til en kulørt (og lidt gammel) nyhed, der ikke har fået meget opmærksomhed i Danmark: I den franske præsidentvalgkamp bruger det republikanske parti anti-semitiske metoder. Sidste uge brugte kampagnefolkene i Fillons parti Les Républicains uhørt våben i deres kamp mod den uafhængige, men populære præsidentkandidat Emmanuel Macron: Partiet bragte et anti-semitisk billede af Macron på de sociale medier. Eller det var i hvert fald sådan tegningen af Macron, som nederdrægtig, langnæset rigmand blev tolket i den franske offentlighed. Macron er ikke jødisk, men tegningen hentyder til hans tidligere arbejde for investeringsbanken Rothschild. Selvom det ikke var tænkt anti-semitisk, ifølge kampagnestrategerne, har billedet slående lighed med nazistiske propagandaplakater fra 30’erne. Hvilket præsidentkandidat Fillon godt kunne se og sørgede for at de ansvarlige blev straffet. Det forhindrer dog ikke kampagnen, der i forvejen lider under korruptionsanklagerne mod Fillon, i at få endnu et rids i lakken. France24 har billedet og en god gennemgang sagen på deres hjemmeside.

> Accusations of anti-Semitism taint French presidential race

Skulle de efterhånden mange skandaler omkring Fillon og hans kampagne betyde, at manden ikke stiller op, så er det kun Macron, der kan sikre Frankrig mod Front National og Marine Le Pen. Men hvad nu hvis han ikke kan? Hvad gør Europa så? Det stiller ugeavisen Die Zeit  som spørgsmål og kommer frem til, at der faktisk ikke findes en plan for, hvad Europa skal gøre, hvis det usandsynlige skrækscenarie ender med at blive virkelighed. For Europas ledere kan simpelthen ikke forestille sig, at det kommer til at ske, så hvorfor tænke i de baner. Med Brexit og Trump frisk i erindring var det måske alligevel værd at udtænke en plan B, konkluderer avisen. Især fordi ingen europæiske ledere har nogen som helst diplomatiske forbindelser til Front National på nuværende tidspunkt. Mutti Merkel kan altså ikke bare gribe telefonen hvis Le Pen vinder valget, som hun gjorde det med Trump. Og det tyske diplomati kommer virkelig på overarbejde, hvis Merkel skal gøre sig forhåbninger om at komme til sauerkraut i Élysée-palæet. 

Blind Spot