Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Egon Schiele havde styr på det der med erotisk kunst. Hvorfor er det så svært for litteraturen? FOTO: Wikimedia Commons.
Anbefaling
22.11.16
Lummer litteratur, tvivlsom britisk begejstring for skandinavisk "hygge" og en lysende karrieremulighed i medieverdenen som celebrityvagthund. Her er weekendens anbefalinger fra det store internet.

Der er intet, der kan gøre sex usexet, som litterære beskrivelser af akten – det vil enhver, der har bladret i Fifty Shades of Grey, formentlig kunne bekræfte. Men heldigvis er der hæder at vinde for dem, der forsøger sig udi den svære disciplin litterær erotik. Den 30. november uddeler det britiske litteraturtidsskrift Literary Review den årlige Bad Sex in Fiction Award, som blev indstiftet i 1993. Sidste år vandt indiekoryfæet Morrissey prisen for de erotiske beskrivelser i sin debutroman List of the Lost, bl.a. med malende metaforer som en »giggling snowball of full-figured copulation« og »a dangerous and clamorous rollercoaster coil of sexually violent rotation.« The Guardian har samlet et par saftige citater fra dette års nominerede.

> Bad sex award 2016: the contenders in quotes

Og vi bliver i det lumre boghjørne lidt endnu, for den erotiske litteratur hører ikke kun til på kioskhylderne – de mest slibrige værker finder man i den finlitterære kanon. I The Independent fortæller oversætterne af Marquis de Sades berygtede 120 dage i Sodoma (1785) (ja, den der er vildere end Justine), om udfordringerne ved at oversætte frække franske 1700-talsgloser til et tilpas forståeligt og forargeligt moderne engelsk. Det indebærer bl.a. et prisværdigt forsøg på at genindføre ordet ’frigging’ som slang for onani.

> Translating the Marquis de Sade's most obscene work: 'We had a duty to be just as rude, crude, and revolting as Sade'

Hvis du generelt interesserer dig for andre (kendte) menneskers intime liv – mere eller mindre slibrigt – så vil det måske begejstre dig, at Ekstra Bladet søger tre journalister til deres celebrityredaktion, Flash! Jobopslaget har visse ligheder med en personlighedstest fra et dameblad – for spørgsmålet er, hvilken slags celebrityvagthund, du er? Er du en »Sulten vagthund«, en »Royal Rottweiler« eller en »Kendis-sporhund«? Er du »med på den store kongeklinge«? Har du en »elegant pen«? Kan du måske endda erstatte »selveste Mr. Flash«? Find dig selv her, og husk at der er ansøgningsfrist den 9. december.

> Jobopslag: Celebrityvagthund

»If this is the year in which globalisation has been found wanting by millions, hygge appeals to an earlier age, an imagined past, where one could take back control or make a country great again.« Den britiske intimsfære er blevet invaderet af hygge, et umiskendeligt dansk fænomen og et ord, der er sådan rimelig svært at udtale for en englænder. Det vælter ud med bagebøger og selvhjælpsguides til en mere hyggelig livsstil med skandinavisk forbillede, men er det nu også så ønskværdigt med alle de stearinlys og den aggressivt gode stemning? I en grundig feature undersøger The Guardians Charlotte Higgins hyggebegrebets vej mod toppen af poppen – og fænomenets skyggesider i en politisk opbrudstid. Det var på tide, kunne man mene, med lidt nuancer i hyggebelysningen. 

> The Hygge Conspiracy