Print artikel

Det skal du læse i weekenden

Spiselige myrer og rå rejer. New Nordic har defineret skandinavisk kogekunst de seneste år. Hvad bliver det næste; dampet Nordlys måske? Michelin-kok er træt af deklarationen. FOTO: Youtube
Anbefaling
25.08.16
Norden er, trods en generel lav gennemsnitstemperatur, et rimeligt varmt geografisk område for tiden. Ikke blot bogstaveligt med en pludselig hedebølge efter en grå sommer. Også metaforisk. Vi får topplacering i lykkemålinger, vi scorer højest på ligestilling og hele verden elsker nu mad med myrer. Men går det nu også så godt, som alle går og siger, spørger weekendens anbefalinger.

Giver det eksempelvis overhovedet mening med New Nordic-bølgen at tegne grænser og give enkelte nationer specifikke gastronomiske karakteristika i en tid, hvor både mennesker og kulturer er i konstant migration? Det mener Christian Puglisi, køkkenchef og ejer af Michelin-restauranten Relæ, absolut ikke, at det gør. For ham er New Nordic død, og det sidste han ønsker, er at lade sin mad blive defineret eller reduceret af grænser.

> New Nordic Cuisine is Dead

Går det helt galt med det nordiske mad-projekt, kan vi jo altid spise hinanden. Det er blevet gjort før på det kolde kontinent, da opdagelsesrejsende Sir John Franklin og hans sømandscrew ikke bare spiste deres døde kammerater, de sugede sørme også marven ud af hinandens knogler under en mislykkedes Arktis-ekspedition i 1845.

> Franklin’s Doomed Arctic Expedition Ended in Gruesome Cannibalism

Også den skandinaviske velfærdsmodel har ridser i lakken. Selvom den nu forhenværende demokratiske kandidat Bernie Sanders brugte modellen som redskab i valgkampen og som udgangspunkt for at fremme en omfavnelse af såkaldt demokratisk socialisme i USA, var der et eller andet, der klingede hult. For hvordan er det nu med de der skandinaviske lande? Så socialistiske er de vist heller ikke – det mener en studerende fra Rhode Island University i hvert fald.

> The Myth of Scandinavian Socialism

Hvad nytter det desuden at være lykkelige, ligestillede og fulde af velfærd, hvis vi ikke vil dele ud af det overskud, det gerne skulle generere? John Oliver syntes hvert fald, det var rimelig skræmmende – så skræmmende, at det næsten også blev underholdende – da udenrigsminister Inger Støjberg fik placeret reklamer i libanesiske nyhedsmedier med formålet at skræmme potentielle flygtninge fra at komme til Danmark. Se klippet her:

 

Og nå ja, det der med ligestillingen. Måske ville det være Ophelia snarere end Marcellus, der ville sige det, men something is rotten in the state of Denmark. Det er som om, at Danmark har blameret sig som værende en af de førende nationer på ligestillingsområdet så længe, at man har fundet det tilgiveligt at lade tingenes tilstand forblive status quo. Målinger viser, at vi begynder at halte bagud sammenlignet med de andre nordiske lande. Og det kan vi jo ikke lide, kan vi? Lad os nu få kigget på den øremærkede barsel til mænd.

> Ligestillingen halter i Danmark