Print artikel

BREAKING: Kulturen og samfundet er to sider af samme sag

Illustration: Zven Balslev
Redaktionelt
05.10.18
I dag udkommer ATLAS bogtillæg #9. Hent magasinet gratis i en række kulturinstitutioner og boghandlere eller bliv medlem af ATLAS og få bladet tilsendt med posten.

Velkommen til årets første efterårsbogtillæg! En perlerække af undersøgende, eksperimenterende og eftertænksom journalistik, lige til at snuppe med hjem og så ellers gå på opdagelse i. Dette nummer af tager forholdet mellem litteratur og samfund under behandling. Den måde, hvorpå litteraturen både undersøger samfundet, beskriver det, deltager i det og påvirker det. På visse stræk er litteraturen samfundet, eller samfundet ånder og lever gennem litteraturen, og det er det, vi synes er interessant her på ATLAS. Derfor kan du i dette bogtillæg læse digteren Theis Ørntofts litterære undersøgelse af ulvens genkomst i Danmark, og hvordan den som et mytisk væsen kommer vandrende ind over grænsen som et kaoselement, der rusker op i den danske selvforståelse, vores gyllegeografi. Eller Klaus Rothsteins essay om de problemer og selvransagelsesprocesser, forfattere må igennem, når der dukker ubehagelige ting op fra deres fortid. Du kan også læse Sigrid Adamssons profil af den amerikanske digter Ocean Vuong. At læse Vuongs poesi er ifølge Adamsson »som  at  filtrere  et  øjeblik  igennem  alle  de  modsætninger, han  selv  besidder.« Modsætninger, der relaterer sig til ophav, arv, seksualitet og kærlighed. Igen: Samfundet, forstået som det sted i verden, man er sat og nødsaget til at leve, viser sig først gennem litteraturen. Det er her, samfundet kommer til live.

Derudover kan du i magasinet læse om, hvorfor statuer stadig kan kaste skygger, selvom de er blevet fjernet. Eller om, hvorfor velfærdsstaten ikke kan give dig et lykkeligt liv, for den omsorg og kærlighed, vi alle har brug for, kan klart nok ikke komme fra et system. Eller du kan dykke ned i det hav af andre artikler, anmeldelser og profiler, som dette nummer af ATLAS bogtillæg er fuldt af. Vi ser ikke en modsætning mellem kultur- og samfundsstof. Kulturen og samfundet er to sider af samme sag.

Magasinet lanceres i dag d. 5.10. på Johan Borups Højskole i København kl. 17 som del af litteraturfestivalen Höst. Alle er velkomne til at komme forbi, få et magasin og møde folkene bag bladet. Læs mere her.

Hvis du ønsker at støtte bladets virke og få vores bogtillæg tilsendt med posten kan du blive medlem her.

Bladet er som altid gratis og vil være at finde følgende steder i København:

Politikens Boghal

Academic Books KUA + CSS

Charlottenborg

Møllegades Boghandel

Ark Books

Kihosk

Storrs Antikvariat

Dyrehaven

Thiemers Magasin

Litteraturhuset Nybrogade

Det Kongelige Bibliotek, Diamanten

Grand Teatret

Empire Bio

Tranquebar

Betty Nansen Teatret

33 Bøger

Og fra næste uge i Aarhus:

Dokk1

Kristian F. Møllers boghandel

Stakbogladen