Print artikel

ATLAS udgiver Mark Twain

Anbefaling
22.12.14
ATLAS har oversat 'Adam og Evas Dagbog' af Mark Twain. Bogen kan købes i udvalgte boghandlere.

»Den nye skabning spiser  alt for meget frugt. Vi kommer sandsynligvis til at løbe tør. ”Vi” igen - det er dens ord; også mit nu, efter at have hørt det så meget. En del tåge her til morgen. For mit eget vedkommende, går jeg ikke ud i tågen. Det gør den nye skabning. Den går ud i al slags vejr, og vader lige ind med sine mudrede fødder. Og taler. Der plejede at være så behageligt og stille her.«

De fleste kender den amerikanske forfatter Mark Twain fra klassikere som Huckleberry Finn og Tom Sawyers eventyr. ATLAS er aktuel med en af forfatterens mere oversete tekster nu oversat til dansk. Kærlighedshistorien om Adam og Eva, som  på morsom og kærlig vis genfortæller historien om manden og kvindens første dage på jorden. Twain beskriver bittersødt, hvordan det er at opdage, at man er et menneske, som ikke kan undvære andre mennesker.

Adam og Eva er historien om de strabadser, man må overkomme, når jeg skiftes ud med vi. Twain fortæller mesterligt, hvordan det både er umuligt og uundværligt at leve sammen med et andet menneske. En sandhed, der både gælder i paradisets have og i nutidens mindre traditionsbundne parforhold.

Som efterskrift viser Kristoffer Granov i en slags sekulær juleprædiken kaldet Løsningen på alle problemer, hvordan kærlighed, demokrati og velfærdsstat er svaret på modernitetens altid lurende ensomhed.

 

Bogen kan købes i Politikens Boghandel på Rådhuspladsen, Møllegade boghandel på Nørrebro, Thiemers på Tullinsgade på Vesterbro og Arnold Busck på Købmagergade. Den koster 120 kr.