Print artikel

Apokalyptisk 1. januar

Anbefaling
30.12.16
Vi fejrer følelsen af, at det nye år er et ondt og stejlt bjerg, der skal bestiges med at anbefale 4 gode artikler til at underbygge sortsynet.

Optimismen er hensynsløs, fordi den bortforklarer lidelsen i livet ved at opdigte en højere mening. Stine Engen er til foredrag med manden bag optimisten.dk, men bliver langt fra overbevist.

> Sortsyn er klarsyn

Et pessimistisk verdenssyn er et sobert og realistisk verdenssyn ifølge filosoffen Eugene Thacker. I Trine Riels artikel om bogen Kosmisk pessimisme kan man blandt andet læse om antinalismen. Ifølge hvilken det ville være bedre, hvis man slet ikke var blevet født.

> Måske var det bedre, hvis vi ikke var blevet født

Til dem der forestiller sig, at reproduktion er nøglen til det gode liv, anbefaler vi Maria Marqvardts interview med filosoffen Christine Overall der hævder, at det er moralsk forkert at få et barn, fordi man tror, det gør en lykkelig. »Fejlen ligger i at gøre barnet til genstand for ens egen lykke i stedet for at værdsætte barnet for dets egen skyld,« siger hun.

> Skal man have børn?

Den dystre fremtidsvision har kronede dage inden for film, tv og litteratur. Her er kloden overtaget af brutale regimer, overrendt af zombier eller udsat for massive klimaforandringer. Ligeledes i Emily St. John Mandels roman Station Eleven, som Philip Martinussen har skrevet om.

> Alt er lort, i stykker og helt ad helvede til. Det er fremtiden