Print artikel

BUKARESTS FORTABTE DRENGE

Billeder
28.08.14
Den hollandske fotograf Joost Vandebrug har siden 2011 fulgt en flok gadebørn overladt til sig selv, stoffer og fordærv i Bukarests post-kommunistiske landskab. Foto bogen CINCI LEI, der er en del af Vandebrugs ’Lost Boys’ projekt, dokumenterer Nicu, Stefan, Costel, Liviu og deres venners liv i og omkring tunnellerne under byen hvor de bor.

I stedet for at betragte de fortabte Bukarest drenges lidelser, fokuserer Vandebrugs billeder ind på ømheden i deres gensidige omsorg for og beskyttelse af hinanden. I fotografiernes sensitive skildring af venskab midt i en håbløs situation, afvises betragterens medlidenhed til fordel for en opmærksomhed overfor drengenes følelsesmæssige styrke og sammenhold.

CINCI LEI er et intimt portræt af et råt men også smukt broderligt fællesskab, der netop i kraft af at være uden perspektiv og udenfor samfundets strukturer eksisterer i en parallel verden; en lovløs og, bogstavelig talt, underjordisk verden hvor de forældreløse drenge tager sig af sig selv og af hinanden.

 

 

Joost Vandebrugs er uddannet på Gerrit Rietveldt Akademiet i Amsterdam. Hans billeder er blevet bragt i bla. Dazed, Flaunt og Wonderland og han har instrueret og produceret videoer for bla. NIKE, Vogue Italia og senest 90er rave musikvideoen til Pet Shop Boys nummeret ’Vocal’.

CINCI LEI er finansieret gennem Kickstarter og udgives i samarbejdet med DUST magazine. Overskuddet går til drengene i Bukarest.

Bogen kan købes her.