Print artikel

36 Skud

Billeder
26.10.11
Cathrine Ertmanns projekt '36 skud' er ikke nær så drabeligt, som titlen giver anelser om. Tværtimod. Vi befinder os i Mexico, hvor narkokrigen raser, men de 36 skud er ikke af dødbringende bly. Det er antallet af frames på hver af de 10 gamle film, fotografen købte til 20 pesos stykket.

36 skud er et essay, som folder sig ud mellem billederne. En stiløvelse, mere end en egentlig reportage. Billederne er fra forskellige byer i Mexico. Puerto Escondido, Tepozlan, Cuernavaca, Oaxaca og Mexico City. Meget mere får vi ikke at vide. Cathrine Ertmann fortæller os ikke, hvem den lille dreng på stranden er. Eller hvorfor han kigger sådan på os. Vi ved ikke, hvem parret på verandaen er. Men vi kan se, at de er hinanden nær. Og ane, at noget er på spil. Historierne er slørede, ligesom mange af billederne.

Slørede, ufokuserede, støvede og misfarvede. Holdbarhedsdatoen på de 10 film var udløbet, og kemien ødelagt. Men billederne rummer en følelse af noget tabt og noget nært. En tom stolerække. Et sovende barn på stranden. En begravelse. Snapshots af en virkelighed, vi ikke bliver klogere på, men som vi af fotografens stilsikre hånd mærker og drømmer om.

ATLAS har spurgt Cathrine Ertmann om historien bag projektet.

"Jeg havde været i byen før for nogle år siden. Der var koldt i butikken. Manden bag disken lignede sig selv. Han smilede ikke. Han stillede bare de små gule kasser med film foran mig. Sidste holdbarhedsdato var udløbet for længst, men der var ikke andre steder, jeg kunne få film. Jeg fik dem til 20 pesos (8 kroner, red) stykket. Hver film havde 36 skud."

Cathrine Ertmann er født i 1983 og studerer fotojournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun er pt. i praktik på Jyllandsposten. 36 skud var i bogform nomineret til People's Choice prisen i fotobogskonkurrencen Photography Book Now 2011. Cathrine Ertmann har ligeledes både vundet og deltaget i flere andre konkurrencer, deriblandt den amerikanske College Photographer of the Year i 2010. Besøg hendes hjemmeside her.